"Opet in katkılarıyla yenilenmiş tarihi bir köy Bigalı ve 19. Tümen harp malzemeleri müzesi. Savaşta yaşananları anlamak zorluklara rağmen nasıl önemli bir zafer kazanıldığını görmek için bu tür yerlerin artması ve öneminin vurgulanması gerekiyor. Özellikle çarpışmış mermiler nasıl bir savaş yaşandığını net bir şekilde anlatıyor."
"Atatürkün çanakkale savaşında 19. Tümeni yönettiği yer hem 19. Tümen harp malzemeleri müzesi hemde Atatürk'ün Karargah olarak kullandığı evi ücretsiz olarak ziyaret edebilirsiniz."
"eski köy evini müze haline getirmişler köy imamının yıllarca çabası sonucu topladıklarının sonucu oluşmuş kendiside orada görevli gazilerimizin mektuplarının sergilendiği o kadar çok gazi mektupları var ki şaşırabilirsiniz ben şahsen hepsinin resmini çektim daha sonra hepsini bilgisayarda büyütüp okudum nur içinde yatsınlar Allah onlardan razı olsun ve o yıllara ait köylü kıyafetleride var inanın çok ilginç hep yokluk hep yokluk nereden nereye gelmişiz ve ben gördükten sonra kendim özeleştiri yaptım görmek lazım ve her gören çevresine anlatması lazım"
"Katakeçili yörük imamı..Mehmet Tosun 1965 Çanakkale yenice doğumlu. 1988-1992 Malatya inönü üniversitesi kinya mühendisliğinde okumuş. 2008-2010 arası ilahiyat önlisans okumuş. Çanakkalenin Eceabat ilçesinde köy imam hatibi Mehmet Tosun 2000 yılında savaş objelerini toplayıp oluşturmaya başladığı bir müze.. Emek,özveri ve vatan sevgisinin bir sembolü ..Tüm yurttaşların aziz vatan toprağını damarlarında hissedeceği bir müze..yaratanlara ve başaranlara minnetle..Gelin görün yaşayın yaşatın."
"19. Tümen Karargahı Çanakkale savaşı sırasında Bigalı köyünde caminin yanında Bigalı köyü meydanında bulunmaktadır. Karargah daha sonra müze olarak ziyarete açıktır. 19. Tümen Karargahı müzesi iki katlı taş bir bina içerisinde Çanakkale savaşına ait tarihi eşyalar sergilenmektedir. Küçük sevimli ve şirin yapı içeriye girdiğinizde size tarihi yaşatıyor ve duygulandırıyor. Bina Opet tarafından restore edilerek ücretsiz ziyarete açıktır. Içeride bulunan sergilenen eşya ve mektuplar hüzünlendiriyor, insanın tüğlerini âdeta diken diken ediyor. Tarih bir filim şeridi gibi gözünüzün önünden geçerken boğazınız düğümleniyor gözünüz yaşarıyor. Bir hayal alemine dalıp gidiyorsunuz. Çanakkale savaşının kazanılmasında büyük payı olan ve çok kan döken çok şehit veren 57. Alayın bağlı olduğu Mustafa Ķemal Atatürk'ün komutanı olduğu ünlü şanlı 19. Tümen Karargahı"
"Büyük emeklerle kurulmuş güzel bir müze. Bigalı köyü küçük sevimli bir köy. Köy de Atatürk 'ün çanakkale savaşları sırasında konakladığı evi de mutlaka gezin."
"Atatürk ün evini görmek için gittiğimiz Bigalı Köyünde giriste cami yaninda girisimler sonucu kurulan bir müze. Halktan gazilerinde içinde bulunduğu, anıların köyün imamı tarafindan kaleme alınarak ziyaretçilerın okuması için sergilendigi, o donemde kullanilan savaş malzemelerinin, buluntularin, ozel esyalarin sergilendigi bir müze. Emeği geçen herkese tesekkurler. Canakkale yi ziyaret ediyorsaniz Bigali Köyüne mutlaka uğrayın .Atatürk ün evini ziyaret ederken müzeyi de mutlaka gezin. Hediyelik esyalarda uygun fiyatli . Buranin muze olmasi icin gayret gosteren köyün imamı da Canakkale tarihi hakkinda cok bilgili. Eskiden rehberlikte yapmis. Ve satista olan kitabı da okunmaya değer."
"Atatürk Evini içinde barındıran köy, yol üzerinde uğramadan geçilmemesi gereken yerlerden."
"Küçük bir yer, fakat gitmek ve görmek gerek..."
"İmam maaşıyla Çanakkale Harp Müzesi kurdu Çanakkale Kara Savaşlarında destanlar yazan 57'nci Alay'ın düşmana karşı harekete geçtiği Bigalı köyünde imamlık yapan Tosun, kurduğu müzede çevresinden satın aldığı savaştan kalan eşyaları sergiliyor Çanakkale Kara Savaşlarında Conkbayırı eteklerinde düşmanı karşılayarak destanlar yazan 57 nci Alay'ın harekete geçtiği Eceabat ilçesine bağlı Bigalı köyünde imamlık yapan Mehmet Tosunun kurduğu müzede savaştan kalan eşyalar sergileniyor Tosun, AA muhabirine yaptığı açıklamada,29 yıldır imamlık yaptığını ve tarihe merakı olduğunu söyledi. Müze kurmaya, Çanakkale Savaşı'ndan kalan bazı eşyaların bilinçsizce kullanıldığını gördükten sonra karar verdiğini belirten Tosun, "Bigalı köyüne 2000 yılında geldikten sonra, bir evin penceresinde korkuluk olarak demirler vardı, dikkatimi çekti, baktım ki bir demir, diğerlerinden daha kalın duruyordu. Dikkatli baktığımda bunun tüfek namlusu olduğunu gördüm, Daha sonra bu namluyu ev sahibinden satın aldım dedi."