Akbaş Şehitliği

Çanakkale Mezarlık

Hakkımızda

Çanakkale Akbaş Şehitliği: Kutsal bir mekanın huzurlu bakımı. Şehitlerimizin anısına saygı ve özlemle hizmet veriyoruz. Ziyaretçiler için düzenli, temiz ve saygılı bir ortam sunuyoruz. #AkbaşŞehitliği #Çanakkale #Şehitlik #Mezarlık #Anıt

Müşteri Yorumları

4.9 /5

10

Toplam Yorum
avatar
Korhan Yapici

"Şehitlikler ve Çanakkale Savaşı alanları gezisine başlamak için ilk durak noktası. Ana yol üzerinde olduğu için ulaşımı da kolay. Düzenlemesi de çok güzel yapılmış. Bununla beraber şehitliğin gerçek yeri değil. Akbaş Şehitliği'nin yanından sadece 25m içeride, ahşap basamaklar ile çıktığınız yer esas şehitlik. Nerede ise tamamen toprağa gömülmüş mezarları görünce duygularınıza hakim olamayabilirsiniz."

avatar
Bugra Kilicaslan

"Gökçeada'ya giderken yol üstünde uğradık. Temsili bir şehitlik, çok güzel yapılmış. Asıl şehitlik yemen yan tarafta. Opet'in güzel bir projesi ile düzenlemiş bir yer. Temiz ve bakımlı. İçeride tuvalet, mescit ve kafeterya bulunuyor. Tuvalet ücretsiz ve temiz. Kafeteryanın fiyatları uygun. Yol üstüne park etmek biraz tehlikeli, içeride park yeri mevcut."

avatar
Kadir Tuna

"Gerçek kimliğini,tarihini milli duygularını yaşamak için özünü bilmek bugünlerine şükürler etmek için mutlaka gidilip görülmesi gereken bir şehitlik .Allah hepinizden razı olsun.Ruhunuz şad olsun 🇹🇷"

avatar
Gökhan Sezgin

"Akbaş Şehitliği, Çanakkale Savaşı sırasında hayatını kaybeden askerlerin anısını yaşatmak amacıyla inşa edilen ve Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin simgelerinden biri olan bir şehitlik alanıdır. Bu tarihi mekan, Çanakkale il merkezine yaklaşık olarak 12 kilometre uzaklıkta, Gelibolu Yarımadası'nda yer almaktadır. Akbaş Şehitliği, Türk milletinin gösterdiği kahramanlıkları ve fedakarlıkları hatırlatması açısından büyük bir öneme sahiptir. Burada yatan şehitler, Çanakkale Savaşı sırasında gösterdikleri cesaret ve vatanları için verdikleri mücadele ile ölümsüzleşmişlerdir. Şehitlik, onların aziz hatırasını yaşatmak ve gelecek nesillere aktarmak için bir anıt görevi görmektedir. Akbaş Şehitliği'nin kendine özgü bir mimari tarzı vardır ve buradaki mezar taşları, şehitlerin isimleri ve bilgileri ile donatılmıştır. Ziyaretçiler, bu mezar taşları üzerinde yazılı olan bilgileri okuyarak, Çanakkale Savaşı'na katılan askerlerin kimliklerini ve hikayelerini öğrenebilirler. Şehitliğin çevresi genellikle yeşilliklerle çevrili ve dinlenme alanları ile donatılmıştır. Ziyaretçiler, burada biraz huzur bulabilir ve Çanakkale'nin güzel doğal manzarasının tadını çıkarabilirler. Ayrıca, şehitlikte düzenlenen özel törenler ve anma etkinlikleri, ziyaretçilere tarih ve vatanseverlik duygularını canlı bir şekilde deneyimleme fırsatı sunar. Akbaş Şehitliği, Türk milletinin bağımsızlık ve özgürlük mücadelesinin önemli bir sembolüdür. Bu kutsal topraklar, binlerce şehidin vatanları için gösterdiği fedakarlığı ve cesareti temsil eder. Ziyaretçiler, buraya geldiklerinde sadece tarihi bir mekanı değil, aynı zamanda vatanseverliğin ve milli birliğin anlamını da daha iyi kavrıyorlar. Akbaş Şehitliği, Çanakkale'nin zengin tarihini ve Türk milletinin kahramanlık hikayelerini anlamak isteyenler için önemli bir durak olarak öne çıkar. Bu şehitlik, milletin ortak değerlerine ve bağımsızlık mücadelesine olan saygının bir ifadesi olarak varlığını sürdürmeye devam ediyor."

avatar
Halil

"şehitlerimizin anısına yapılmış anıt şehitlik. Gerçek şehitlik biraz yukarısında kalıyor gitmek için zamanım olmadığı için gitmedik."

avatar
Berkan Kumbasar

"Yol üstü mutlaka uğranması gereken şehitliklerden bir tanesi."

avatar
C. G

"Yol üstü olması en büyük artı. Yoldan geçerken görülebilir. Yanında ufak bir büfe gibi bir yer var. Sadece içecek vardı ama hiç yoktan iyidir. Tuvalet, şadırvan, mescid var kadın ve erkek ayrı ayrı. Yanında bir de ufak hediyelik eşya satan yer var. Sanırım büfe ile aynı işletme. Anladığım için fiyatlar konusunda bilgim yok. Bakamadım da çünkü."

avatar
Eyüp Bey

"Şehitlik harika bir şekilde düzenlenmiş. Dedelerimizin kahramanlıklarına hiçbir şey karşılık olmasa bile onları hatırlamak, yaptıkları kahramanlıkları gelecek nesile aktarmak için yapılacak en güzel şeylerden birisi de bu olsa gerek. Allah tüm şehitlerimize rahmet eylesin. Bizleri onlara layık torunlar eylesin. Şehitlik ile alakalı Kültür ve Turizm Bakanlığı sitesinde şu bilgiler yer almaktadır. "İstanbul yönünden gelen ziyaretçiler için ilk ziyaret noktası olabilecek konumda bulunan Akbaş Şehitliği ,Gelibolu’dan Eceabat’a hareket edildiğinde 30. km’de yer almaktadır. Şehitliğin bulunduğu Akbaş Limanı muharebeler esnasında Türk birliklerinin ana ikmal noktalarından biri olup özellikle İstanbul’dan denizyolu ile gelen savaş malzemelerinin karaya çıkartıldığı ve dağıtımının yapıldığı önemli bir merkezdir. Akbaş mevkisinde 19. Tümen’in bir seyyar hastanesi bulunmaktaydı. Esas olarak bir “sevk hastanesi” niteliğinde görev yapan bu mevki üzerinden kuzey cephesinde ağır yaralanan askerlerimiz, Akbaş veya Ağadere Hastanesinde müşahede altında tutulurlardı. Durumu ağır olanlar ise, İstanbul’da hastane hâline getirilen Selimiye Kışlası’na götürülmek üzere gemiler vasıtasıyla sevk edilmişlerdir. Düşman taarruzları sırasında batanya da ağır saldırı altında kalan gemilerdeki şehitler, Yalova köyüne giden yolun sağ tarafında kalan asıl şehitlik alanına gömülmüşlerdir. Şehitlikte 459 sembolik mezar taşı dikilmiş olup gerçek şehitlik bu anıt mezarlığın karşısında Yalova köyü istikametinde giden yolun sağ tarafında yoldan 25 m yukarıdadır. Alan 1915’teki yapısını halen korumakta olup etrafı çevrilmiştir. Sembolik mezarlıkların arka bölümünde muharebe dönemi her iki taraf askerleri arasında yaşananları barış ve dostluk mesajı ile vurgulayan bir heykel ve 1915 Çanakkale Şehitleri’ne ithaf edilen bir anıt bulunmaktadır. Şehitlik alanında Çanakkale Muharebeleri sırasında sıhhiye birliklerinin faaliyetlerini anlatan bir de rölyef bulunmaktadır. Rölyefin her iki yanında da 754 şehidimizin ismi anılmaktadır. Rölyef üzerinde Türk Kumandanları kumanda etmesini, Türk askeri ölmesini bildi. Harbi kazanışımızın sırrı bundan ibarettir. Kemal Atatürk ifadeleri yazılıdır. Yine şehitliğin alt kısmında bulunan mescit ve şadırvan ziyaretçilere hizmet vermektedir. Şehitlik 2013 yılında yenilenerek bugünkü görünümüne kavuşmuştur.""

avatar
Abdurrahim Vural

"AKBAŞ ŞEHİTLİĞİ Çanakkale Kara Savaşı sırasında cephedeki birliklerin sıhhiye bölüklerinden oluşturulan sargıyerleri ve geçici sıhhiye merkezleri, çarpışmalarda yaralanan ve tedavileri basit olan ve kısa süren askerlere ilk müdahale buralarda yapılmıştır. Cephede tedavisi mümkün olmayan ya da tedavi süresi uzun zaman alacak olan yaralılar ise gerekli müdahaleler yapıldıktan sonra, atarabaları, at üzerinde veya yaya olarak yaralı nakletmeye müsait olan Ağadere ve Akbaş iskelelerindeki nakliyat hastanelerine sevk edilmişlerdir. Çanakkale Savaşı'nda çok önemli bir yere sahip olan Akbaş tam olarak bir hastane kompleksi durumundaydı. Burada Ağır Mecruhîn Hastanesi, Emraz-I Adi-ye Hastanesi ve Ağır Mecruhîn Nakliyat Hastanesi olmak üzere farklı fonksiyonları icra eden üniteleri bünyesinde barındırmıştır. Bu nedenle de Çanakkale Savaşı'nda yoğun bir faaliyet içinde bulunmuştur. Akbaş'ta ayrıca tedavi altndaki yaralı ve hasta askerlerle bu bölgeden geçen askerlerin hizmetinde Hilal-i Ahmer Cemiyeti'ne bağlı çayhaneler de mevcuttu. Akbaş 'ta kurulu hastanelerde, cephedeki çarpışmalarda yaralanarak tedavileri esnasında şehit olanlarla, değişik hastalıklar nedeniyle tedavi edilemeyip şehit olan 1.213 asker şehit olmuştur. Şehitlikte 459 şehidin adı dik taşlarda yazılıdır.754 şehidin adı ise rölyefin her iki yanında duvarda yazılıdır. Akbaş şehitliği 2013 yılında Çanakkale Valiliği ile yapılan protokol ile OPET tarafiından "Tarihe Saygı Projesi" kapsamında yenilenmiş ve bugünkü görünümüne kavuşturulmuştur."

avatar
Ikbal Hatunoglu

"Tarihe saygı projesi adı altında Opet tarafından inşa ettirilen olağanüstü bir şehitlik."