Bitlis Etnografya Müzesi

Bitlis Etnografya Müzesi

Hakkımızda

Bitlis'in zengin kültürünü keşfedin! Etnografya Müzemizde tarihi el sanatları, geleneksel kıyafetler ve günlük yaşamı yansıtan eserler sergileniyor. Bitlis tarihi ve kültürüyle buluşun! #BitlisEtnografyaMüzesi #BitlisMüzesi #Etnografya #KültürTurizmi #Bitlis

Müşteri Yorumları

4.3 /5

10

Toplam Yorum
avatar
ENES Hasanoglu

"Bitlis Etnografya Müzesi - Bitlis Geçmiş yıllarda Vali Konağı olarak kullanılan bina, 2005 yılında Bakanlığımıza tahsis edilerek Bitlis Etnografya Müzesi olarak ziyarete açılmıştır. Ahlat Müze Müdürlüğüne bağlı bir birimi olarak hizmet vermektedir. Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı olarak tescillenen müze binası, bölgenin yerel dokusuna uygun olarak Ahlat taşıyla inşa edilmiş olup, doğal bir görünüme sahiptir. Tarihi bina; yarım bodrum, zemin+ 1 kattan oluşmaktadır. Zemin katta idari birimler, üst katta ise teşhir salonu bulunmaktadır. Müzedeki eserler iki farklı alanda sergilenmektedir. Müzenin üst katında Etnografik eserler, bahçesinde ise taş eserler sergilenmektedir. Etnografik eserlerin sergilendiği salonda, yakın döneme ait (genel olarak Geç Osmanlı Dönemi ve Cumhuriyet Dönemi) tekstil ürünleri, el işlemeleri, süs eşyaları, bakır işlemeciliği, sikkeler ve bölgenin Etnografik değerlerini yansıtan eserler yer almaktadır. Bahçe teşhirinde ise yörenin mimari dokusuna ait süslemeli taşlar, çol, el değirmenleri ve mezar taşları bulunmaktadır. Bazalttan yapılan bu mimari parçaların üzerindeki tezyinler, ziyaretçilere dönemin kültürü ve mimari yapısı hakkında bilgiler sunmaktadır. Bu eserler; yöre halkının hayat tarzını, dönemin sosyal, dini, teknik, ilmi ve mimari özelliklerini yansıtmaktadır."

avatar
Veli Akkuş

"Bitlise gelmişken bakalım dedik, İnternet üzerinden baktığımızda kapalı olduğu gözüküyordu ama biz yinede şansımızı deneyip gittik ve açıktı. Müze 2. Katta başlıyor Bitlis'in geçmişinde üretim ürünleri ve kullanılan malzemeleri üzerine yapılı bir müze. Genel anlamıyla yabancı olduğumuz bir içerik yok. Anadolunun her yerinde zamanında halkimizca kullanılan şeyler ve baktıkça eskileri hatırlatıyor. Çocuklar için öğretici olur, tavsiye edilir."

avatar
Ali Rıza Pekşen

"Eski taş bir binada bir çok canlandırma mankenleri ile çeşitli zanaatlar ve buna bağlı eserler sergileniyor. Oldukça başarılı. #etnografya #müze #bitlis #doğuanadolu #gezilecekyerler"

avatar
Hasan Kaya

"Yorumcu arkadaşlar süper demişler ama çok abartacak bişey yok, taş işçiliği diye bir oda yapmışlar odada nalburdan alınmış sıfır çekiç var, giriş ücretsiz, toplamda 10 dakikada gezilecek bir mekan, kapalı mekan olarak camiler hariç görülebilecek tek yer."

avatar
Burcu Saka öncel

"Pazartesi hariç hergün açık olmadı gereken müze Pazar günü saat 14 suları kapalıydı boşuna o kadar yol gelip geri döndük"

avatar
ahmet emin kaya

"Fazla büyük olmamakla birlikte içeriği de çok geniş değil. Fakat görülmeye değer. Çalışan abi çok yardımsever ve muhabbeti hoş bir insan. Şehir hakkında bilgi alabilirsiniz."

avatar
Gizem N. SÖNMEZ

"Özenle hazırlanmış bir müze. Gidilecekler listenize eklemelisiniz"

avatar
Nihat Karabiber

"Etnoğrafya Müzesi, Ihlasiye medresesinin hemen yanında, yerel hayattan kesitler mankenlerle canlandırılmış, oldukça başarılı, ışıklandırma iyi. Müze giriş ücreti yok, iki katlı eski bir konağın ikinci katı sergileme alanı olarak seçilmiş"

avatar
Arzu Erol

"Bitlis gibi küçük bir müze. Hani hiç yoktan bir müze yapalım anlayışında. Yine de görülmeli."

avatar
Akın HOCA

"Çok küçük bir müze ama otantik yinede ziyaret edin, Bitlis kültürünü yansıtıyor. Oradan ihlasiye medresesine geçersiniz"