Bitlis Kalesi

Bitlis Kale

Hakkımızda

Tarihi Bitlis Kalesi'nde unutulmaz bir deneyim yaşayın! Muhteşem Van Gölü manzarası eşliğinde tarihi dokuyu keşfedin. Bitlis gezisi için olmazsa olmaz! #BitlisKalesi #Bitlis #Kale #TarihiYerler #VanGölü #Gezi

Müşteri Yorumları

4.4 /5

10

Toplam Yorum
avatar
harun cebi

"Kale çok ihtişamlı büyük. Fakat kalenin içine giremiyorsunuz. Orada yaşayanlar dan öğrendiğime göre 2000 yılından beri kapalı imiş."

avatar
Gülsün Ertürk

"Kale tadilatta olduğu için kapali içini gezemedik dışarıdan foto çektik."

avatar
maşallah uçak

"BİTLİS'İN TARİHİ Tarihçiler Bitlis tarihini değişik zamanlardan başlatmaktadırlar. 5000 yıllık, 7000 yıllık tarih gibi. Gerçekte Bitlis tarihi Neolotik Çağ dediğimiz Yenitaş dönemine kadar uzanmaktadır. Neolitik Çağ, Yenitaş veya Cilalı Taş Devri denilen bu dönem, Ortataş Devri ile Tunç Devri arasındaki arkeolojik dönemdir. Bu dönem M.Ö. 3000 yıllarıyla 9000 yılları arasını kapsamaktadır. Bitlis ve yöresinin yazılı tarih öncesi oldukça karanlıktır. En önemli nedenleri yüzeydeki buluntuların az olması ve bugüne kadar gerçekçi bir arkeolojik çalışma yapılmamasıdır. Bitlis ili sınırları içerisinde bulunan Süphan ve Nemrut dağlarındaki obsidyen (doğal cam yatakları), doğrudan olmasa bile dolaylı olarak bu yöre tarihinin Neolitik dönemine kadar çıktığını göstermektedir. Obsidyen yataklarından elde edilen doğal camın yontucu, kesici, kazıyıcı olarak çevredeki yerleşim yerlerinde kullanıldığı anlaşılmaktadır. Yine yapılan çalışmalar sonucunda o döneme ait ticaret yolu Van Gölünün doğusundan güneye (bugün ki Van ili sınırları içerisinde bulunan Kalkolitik - Maden Dönemi - yerleşme alanı olan Tilkitepe), batıda ise Diyarbakır il sınırlarına (Ergani yakınındaki çanak-çömleksiz bir Neolitik yerleşme yeri olan Çayönü) dek uzanmaktadır.1 Bitlis ilinin Van ve Diyarbakır arasında yerleşmiş olması, Van'dan Diyarbakır'a yapılacak ticaretin o dönemlerde ancak Bitlis üzerinden yapılacağı dikkate alındığında, Bitlis'in Neolitik dönemden beri yerleşme yeri olduğu bir gerçektir. Neolitik Çağ, M.Ö. 3000 yıllarında sona ermiştir. Bu tarihi baz aldığımızda Bitlis'in 5000 yıllık bir tarihe ve geçmişe sahip olduğunu görmekteyiz. Büyük bir ihtimalle Bitlis'in tarihi bundan daha da eskidir. Güneybatı Asya ülkelerindeki Neolitik Çağ M.Ö. 9000-5000, Avrupa ülkelerindeki Neolitik Çağ M.Ö. 6500, Tuna kıyılarında M.Ö. 5500 olduğuna göre Bitlis'in tarihinin 5000 yıldan fazla olması, 5000 - 7000 yıllık olması çok kuvvetle muhtemeldir."

avatar
Ahmet Fatih

"Zamanda yolculuk yapmak için güzel bir yer."

avatar
Muhammed Erdağ

"Tarihî kadim bir yer Bitlis güzel yere oraya kadar gelmişken göle gidin yüzün"

avatar
Yunus ACAR

"Kale içerisine giriş yok, dışarıdan güzel görünüyor böyle tarihi bir kalenin bakım yapılarak içeri girip gezilebilir olmasını beklerdim."

avatar
ÇETİN ÇAĞLI

"Hayatımda görebildiğim muhteşem şehirlerin başına oturdu. Ama harabe şehre dönmüş ne bakım var ne onarım. Nede çevre şehircilik yazıklar olsun. Buna rağmen eğer burayı görmeden ölürseniz eksik ölmüş olabilirsiniz."

avatar
irfan YILMAZ

"Bitlis zaten bir dere kenarında kurulmuş bir şehir. Her ne kadar yeni yerleşim yerlerine sahip olsa da Bitlis olarak ifade edilen yer Kalenin içindeki alandır. Tarihi dokusunu iliklerinize kadar hissedebileceğiniz bir yer. Kaleden de tüm şehri kartal bakışı ile görebilirsiniz. Birlise gidecekseniz mutlaka Bitlis kalesine uğrayın."

avatar
Gakgoş Söylüyor

"Gerçekten muhteşem bir yapı... Görülmeye değer..."

avatar
Furkan Vural

"Dışarıdan görebilme fırsatım oldu. Tadilat sebebiyle içeriyi göremedik. . Şehrin adını aldığı Büyük İskender’in komutanlarından Badlis tarafından yaptırılmıştır. (MÖ.312). Bitlis suyunun kollarından iki derenin birleştiği yerde, yalçın bir kaya bloğu üzerindedir. Doğudan batıya doğru uzanmış müstahkem bir mevkiidir. Çevresi 2800 metre (4000 adım) olan kale, 56 metre yüksekliğinde ve 7 metre genişliğinde olup, üstünde muhteşem bir han sarayı ile 300 ev, 1 han, 1 camii ve 1 minaresinin bulunduğu, yine surları pek sağlam olmayan kalenin kuzey tarafında aşağıya nehre bakan üç kat demir kapısı bulunan bir çarşı, bir bedesten ve bir kaç yüz evin bulunduğu kaydedilmektedir."