"Buranın uhreviyatini sadece sabah namazında gelen bilir tüyleri diken diken eden her bir taşında ve her bir hat sanatında bı hikayesi olan bu cami ejdadin en büyük miraslarindandir Allah görmek isteyen herkese nasip etsin"
"Ulu camilerin en ulusu.. İslam alimlerince en önemli 5.mabed. İçerisi hat sanatları müzesi gibi.. içeride o kadar fazla detay var ki anlatılarak bitecek gibi değil. Mihrabın solunda Kabe'nin örtüsü var. Sağ tarafta ise bir rivayete göre Hızır aleyhisselamın önünde namaz kıldığı vav harfi bulunmakta. Caminin ortasında havuz/şadırvan bulunmakta. Yine bir rivayete göre caminin yeri belirlendiğinde ve yapılmak istendiğinde havuzun bulunduğu kısmın arsa sahibi gayrimüslim yerini vermek istemez. Ve zorla alınır. Rızası olmadan alınan yerde namaz kılınmaz diyip bu şekilde bir şey yapılmış. Ama bence zayıf bir rivayet. Zira bu kadar Allah dostunun bulunduğu bir devlette bir gayrimüslimin elinden zorla toprağın alınacağını düşünmüyorum. Son olarak ziyarete gelenlerden dem vurmak istiyorum. İçeride manevi huzuru resmen bitirmişler. O kadar fazla ses var ki! içeride takla atan çocuklar, yatmış insanlar, köşede çocukların bezlerini değiştiren kendini bilmezler, havuzla oyun oynayanlar vs. o kadar fazla olay var ki içeride o manevi huzuru hissedemiyorsunuz. Acilen buraya bir düzenleme ve kısıtlama getirilmeli. Bu görüntüler gerçekten inanılmaz rahatsız edici. Umarım bu mabet hak ettiği şekilde ziyaret edilir."
"Bursa Ulu Cami, Orhan Gazi Parkı'nın bulunduğu geniş bir alana, Yıldırım Bayezid zamanında, 1396-1400 yılları arasında yapılmıştır. Osmanlı camileri arasında çok kubbeli anıtsal yapıların ilkidir. Ulu Cami’nin on iki büyük dört köşeli paye üzerine oturan yirmi kubbesi bulunmaktadır. Yıldırım Bayezid’in 1396 Niğbolu zaferinden sonra Ulu Cami inşaatına başlanmıştır. Caminin inşaatı bittikten sonra ilk namazı, aralarında Yıldırım Bayezid, Molla Fenari, Emir Sultan’ın da olduğu cemaate Somuncu Baba kıldırmıştır. Ulu Cami’nin ilk imamı, Mevlid’in yazarı Süleyman Çelebi'dir. Caminin içinde kubbenin altında yer alan şadırvanın on altı köşeli havuzu ve üç çanaklı fıskiyesi vardır. Minber kapısı üzerindeki kitabe, caminin bitiş tarihini 802 (1399-1400) yılları olarak göstermektedir. İki minaresi olan caminin batıdaki minaresi Yıldırım Bayezid, doğudaki minaresi ise Çelebi Sultan Mehmed zamanında yaptırılmıştır. Osmanlı mimarisinde, çok kubbeli cami formunun en büyük örneği olmuştur. Ulu Cami, İslam dinindeki kutsal mekânlar içinde, dönemin âlimleri tarafından 5. makam (Mekke, Medine, Kudüs ve Şam'dan sonra) olarak kabul edilmektedir. Kaynakça: kültür portali, wikipedia"
"Bursa'nın sembol yapılarındadır. İçi bir güzel dışarısı bir başka güzel. İçinde bulunan şadırvan camiye farklı bir hava katıyor. Bu sadirvaninda farklı bir hikayesi var. Minarelerin estetiği çok güzel. Dışarıda hemen yanıbaşında kapalı çarşı mevcut. Diğer tarihi mekanlarda oldukça yakın. Buraya araba ile gelinmesini tavsiye etmem. Park problemi var. Kesinlikle görülmesi gereken bir mekan."
"Gerçekten ortamı mükemmel su sesi çocuk sesi tam kafa dinleyecek bir yer yorgunluğunuzu gidermek için huzuru bulmak için muhabbet etmek için rahatlamak için istirahat etmek için kimseyi rahatsız etmeden bir köşede uzanıp hafif kestirmek için ortaya bir yere oturup farklı kültürde farklı insanları gözlemlemek için kitap okumak için kafanız karıştığı zaman yolunuzu yitirdiği zaman işleriniz ters gitmeye başlayıp bir türlü düzeltemediğiniz zaman burayı üst bölgesi olarak seçebilirsiniz Resmen bir pusula veyahut deniz feneri"
"Bursa'yı Bursa yapan en önemli eser bence, camii içerisindeki şadırvan, minaredeki işçilik, iç alandaki sanat ve manevi huzur . Tek kelimeyle muhteşem. Etrafında kendisine bağlı hanlar ile beraber büyük bir alanı kapsıyor ve gezmesi de bir ayrı güzel kesinlikle yakınından geçilse bile uğranmalı. Dönemin şehirleşme mimarisine çok güzel bir örnek teşkil ediyor. Mutlaka tavsiye ederim..."
"Bursa’nın köklü sembollerinden biri olan cami, şehir merkezinde, Atatürk Caddesi boyunca yer alır. Çok kubbeli cami tarzının en klasik ve görkemli örneklerinden biridir. Yirmi kubbeli bu yapı, Türkiye’deki iç mekanı en geniş cami olarak bilinir. Mimarın Ali Neccar veya Hacı İvaz olduğuna inanılır. Caminin kündekari tekniğiyle yapılan minberi, Selçuklu dönemi sanatından Osmanlı ahşap oymacılığına geçişin önemli bir örneğidir. Duvarlarındaki 192 hat levhası ve yazıları, farklı dönemlerden gelen hat sanatının benzersiz örnekleridir. İç mekandaki açık kubbe altındaki şadırvan, caminin dikkat çekici özelliklerinden.. Bursa’ya ayak basar basmaz kesinlikle ziyaret edilmesi gerekiliyor."
"Bursa içerisinde görmeyi en çok istediğim tarihi yapıydı. 3 dönüm arazi üzerine kurulmuş muhteşem bir ihtişama sahip yapı. Bursa'nın tam merkezinde tarihi çarşıların arasında bulunan bu güzel cami sizi Osmanlı tarihinin en derin noktalarına alıp götüren bir zaman makinesi adeta. Bu gezimiz de camiye iki kere gelmeme rağmen ikisininde de çok kalabalıktı. Caminin en güzel özelliklerinden biri de cami içerisinde de kocaman bir havuzlu şadırvan bulunması. Bursa'ya gelip bu camiyi görmeden dönmeyin derim."
"Büyüklük Görkem temizlik açısından kesinlikle on numara bir cami,kapı girişinde feraceler karşılıyor bayanları,tam turist bir mekan,Ayasofya gibi.Nizami sağlayacak biri eksik,yatan yuvarlanan her cins var."
"Büyük kutsiyet sahibi, tarihi ve manevi anlamı yüksek camilerimizden. Özellikle İstanbul'un fethi öncesi döneme ait, Türk İslam Mimarisinin çok belirgin özelliklerini barındıran bir tarihi eser. Açılışında Somuncu Baba ve Emir Sultan gibi büyük zatların bulunduğu, ayrıca ayda en az 1 Cuma Namazında bu camide namaz kıldığına inanılan (cami içinde mihrabın sağında yer alan VAV harfinin önü) Hz.Hızır (A.S.) ın makamı olması, arazisinin sahibi olan Yahudi kadının önce bu araziyi satmak istememesi ve bunun üzerine rüyasında Peygamber Efendimizin sesinden bu cami için izin vermesi konusunda telkini duyması üzerine ikna olması gibi ilginç hikayelere de sahip bir mabed. Gerçek bir sanat eseri olan ahşap oyma minberi ayrı bir olay. Sol yanında, yapıldığı tarihte bilinmediğini düşündüğümüz Güneş Sistemi ve Gezegenleri, sağ yanında ise Samanyolu ile 12 ayrı Galaksinin betimlemesi yer aldığından bu esere bakıp şaşmamak elde değil. İster turistik amaçlı, ister inanç amaçlı her ne amaçla olursa olsun ziyaret edilmesi şart camilerden. Bir kez olsun gelerek bu mistik ve büyülü mekanı ziyareti tavsiye ederim."