Gazi Orhan Bey Camii

Bursa Cami

Hakkımızda

Bursa'nın tarihi dokusunda yer alan Gazi Orhan Bey Camii, manevi huzur arayanlar için eşsiz bir mekan. Osmanlı mimarisinin ihtişamını yansıtan cami, ibadet, dinlenme ve kültürel etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Güzelliği ve tarihi önemiyle Bursa'nın gözde ziyaret noktalarından biri. #GaziOrhanBeyCamii #BursaCamii #İbadet #Kültür #TarihiYerler

Müşteri Yorumları

4.8 /5

10

Toplam Yorum
avatar
Mehmet Özay

"Tarihi Osmanlı camii. Bursa'yı gezerken uğranılması gereken bir mekan."

avatar
Muhammed Ammar Sancar

"Çok güzel bir cami. Kesinlikle tavsiye ediyorum"

avatar
Ali Özen

"Orhan Gazi Camii (Gazi Orhan Bey Cami), Bursa'nın Osmangazi ilçesinde yer alan ve Orhan Bey tarafından 1339'da yaptırılan cami. Kitabesinde yazdığına göre, 1413'te Karamanoğlu Mehmet Bey tarafından tahrip edilen cami, 1417'de Çelebi Mehmet tarafından onarılmıştır.Orhan Gazi Külliyesi'nin parçası olan cami, Dünya Mirası listesindedir. Orhan Bey aldığında şehir sadece kale içinde bulunuyordu. Sultan, kalenin dışında, Gökdere yatağına medrese, bu cami ile, han, hamam ve imaretten oluşan külliye yaptırmıştır. Cami ters T planlıdır. Bursa'nın ilk zaviye planlı camisi olan Orhan Bey Camii, mihrabın arkasında sıralanan iki kubbe, bunların iki yanında birer eyvan ve son cemaat yerinden oluşmuştur. Eyvanların üzerinde küçük kubbeler bulunur. Moloz taş ve tuğlalardan inşa edilen caminin KD köşesinde, son cemaat yerinin solunda tek şerefeli bir minaresi bulunur.Son cemaat yerinin ortası üç kubbe ile örtülüdür, yan kısımlarında tonoz ile örtülü iki kısım bulunur. Minarenin ilk on taşı ilk halinden kalan küfeki taşından, diğerleri 17.yy'a ait kaygan taş kaplıdır. Kurşun kaplı olan minare külahı 1899'da somaki taşı ile yenilenmiştir."

avatar
kardelen erol

"Ulu camiye çok yakın bir noktada Osmanlı döneminde yapılmış Nadide tarihi camilerden biridir."

avatar
Orhan Dinçer

"Ulu Camii ‘ye çok yakın gelmişken mutlaka ziyaret edin. Güzel korunmuş görülmesi gereken Bursa’nın güzel camiilerinden."

avatar
şahin furuncuoglu

"Orhan Bey tarafından 1339'da yaptırılan cami. Orhan Gazi Külliyesi'nin de parçasıdır. Cami dünya mirası listesindedir. İbadete açıktır."

avatar
MACIR

"Dışarıdan bozulmamış ve etkileyici dursada içeri mekandaki duvarlar geçirdiği çokca restorasyon sonucu orijinalliğini yitirmiş gibi durmakta. Ancak Osmanlı İmparatorluğunun ilk yıllarında yapılan bu nadide eser kesinlikle görülmeye değer. Ulu camii ve kapalı çarşıya oldukça yakın."

avatar
Ayşe Nur

"GAZİ ORHAN BEY CAMİİ Orhan Külliyesinin merkez yapısı olan cami, Orhan Bey tarafından 1339 yılında yaptırılmıştır. Bursa'nın fethinden sonra sur dışında yaptırılan ilk yapıdır. Erken Osmanlı dönemi mimarisinin en önemli tasarımlarından olan yapı Bursa'daki ters T planlı (tabhaneli-zaviyeli) ilk camidir. Yapının son cemaat yeri yan cephelerinde Bizans dönemine ait sütun başlıkları yer almaktadır. Bir söylenceye göre, bugün UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'nde de yer alan Hacivat ve Karagöz, Orhan Külliyesi inşasında çalışan ustalardır. Yapı, 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası olarak ilan edilen alan içerisinde yer almaktadır."

avatar
Sedat Şeker

"Bursa ulu camisine yürüme mesafesinde 50 metre ötede bulunuyor tarihi muazzam bir camii şerif bırsa gezininde 5 dakika ayırıp mutlaka uğramanız gerekir diye düşünüyorum konumu bahçesi içersi gerçekten görülmeye değer"

avatar
Hakan

"Temiz, huzurlu ve fazla yoğun olmayan bir camii. Bursa'ya yolu düşen burayı ziyaret etmeden, bir Mescid namazı kılmadan geçmesin."