"20 Eylül 2024 tarihinde ziyaret ettik. Müze kart ile giriş yaptık . Tüm Antik Kenti araç ile dolaştık. Belli noktalarda aracı edip gezimizi yapıp yola devam ettik. Araçsız çok zaman alır gezmek ayrıca sıcakta da çok zorlayıcı olur."
"Anadolu'nun ilk sakinlerinin başkenti. Gezerken tarihte yolculuk yapıyor insan. Ankara Çorum yönünde çoruma gelmeden sağda. Yolu güzel ulaşım rahat. Müzekart geçerli. Girişten itibaren dairesel bir şekilde tüm alanı araçla gezmek gerekiyor. Suyunuz atıştırmalığınız yanınızda olsun. Hatta sabah erken gelip termos çayla kahvaltı bile yapabilirsiniz çok da iyi olur. Bir daha gelirsem yapılacaklar listemde. Taşa sanat işlenmiş gerçekten. 2000-3000 yıl önce burada bir medeniyet olduğunu düşünerek gezmek çok hoş."
"29.06.2024 Hattuşa Antik kenti "Dünya Kültür Mirası" ve "Dünya Belleği" listelerinde yer alan tek antik kentmiş. Kentteki kazılar 100 yıldan uzun süredir kesintisiz devam etmekteymiş. Boğazkale de 10 yıl öncesine kadar da oldukça hareketli bir turistik çevreymiş. Nedenini bilmediğim şekilde son yıllarda ilgi azalmış, bir çok otel ve turistik mekan kapanmış. Sanırım Kapadokyanın artan turistik aktiviteleri ve cazibe merkezi halini almış olmasının etkisi olmuş. Gerçi Belediye başkanı bir hayli gayretli birisi olsa gerek ki ilçeyi ve tarihi mirası ayağa kaldırmak için bir çok önemli hamle yapmış, yapıyormuş. Biz oradayken Güney Koreli bir ekip kendi ülkelerinde tanıtıcı bir sergi açmak için kabartmaların kalıplarını alıyorlardı. Hattuşada ve Alacahöyükte dikkatimi çeken Roma, Mısır ve Helen uygarlıklarındaki gibi ayağa kaldırılabilmiş bir yapı olmayışıydı. Kazı çalışmalarında neden bunun yapılamadığını merak edip biraz araştırdım. Meğer Hititler burada yapıları, diğer uygarlıklardaki gibi büyük taş bloklarla değil küçük taşlarla oluşturdukları temeller üzerine toprak briket duvarlar ve üzerine de ağaç kütükler ve yine toprak çatı kaplamaları ile yapıyorlarmış. Böylece toprak ve ağaçtan imal yapı bileşenleri de geçen binlerce yılda tamamen yok olmuş ve sadece temeller kalmış. Bulunabilen tüm sanat eseri, çanak çömlek, süs eşyaları ve heykeller de çoğunlukla pişmiş topraktan. Hattuşanın bir diğer eşsiz özelliği ise bilinen ilk yazılı anlaşma olan Kadeş anlaşmasının burada imzalanmış olması. Hattuşa antik kentinde benim en çok ilgimi çeken şeylerden biri, nereden geldiği ve ne amaçla kullanıldığı bilinmeyen düz kesimli parlak yüzeyli bir tür yeşim taşı olan büyük yeşil kayaydı. Diğer ilginç şey ise düşmanın arkasını çevirmek için yapıldığı düşünülen 71 metrelik yer altı geçidi idi. Halen içinden yürüyüp kentin surlarının dışına çıkabiliyorsunuz. Kentte sfenksli kapı, kral kapısı, hiyaroglifli oda, tapınak, buğday ve şarap siloları gibi daha bir çok görmeye değer nokta mevcut. Kenti yaya gezmek mümkün değil. Aracınızla giriyor tek yönlü olan yolu takip ederken, işaretlenmiş alanlarda durarak, kentin derinliklerini keşfediyorsunuz. Giriş ücretli, müze kart geçerli. Girişte geniş bir otopark alanı, wcler ve hediyelik eşya dükkanı mevcut. İsterseniz kapıda bekleyen yerel rehberlerden ücret karşılığında hizmet de alabilirsiniz. Geçmiş uygarlıklara biraz meraklıysanız bu kente 4-5 saat ayırmalısınız. Ama 1.5 saatte de gezilebiliyormuş. Hattuşa'ya gelirken yanınıza, şapka, güneş koruyucu krem ve bolca su almayı unutmayın derim."
"Muhteşem bir eser, muhteşem bir miras. Buraya gelmeyenler mutlaka en kısa sürede gelmeli. Gelmeden önce araştırma yapınız, Hititler, Hattiler, Asurlar, Frigler vs çalışıp sonra gelmek gerekir. Araç ile geziliyor yürüyerek çok zor. İç yolu çok güzel ve temiz. Yönlendirici tabelalar yeterli. Müze kart geçiyor."
"Araba ile gelmek gerekli, müze kartı geçerli. Size önerim girişteki haritanın fotoğrafını çekin yol boyu ona bakarak ilerleyin ki bir yeri atlamayın. Gerçek gezmesi çok zevkliydi inanılmaz buram buram tarih kokuyordu"
"Girişi müze kart ile yapıyorsunuz. Müzekartınız yoksa e devletten kolaylıkla satın alabilirsiniz. Yetişkin 60₺ öğrenci 30₺ bildiğim kadarıyla 18 yaş altı ve 65 yaş üstü ücretsiz. İçeriyi kesinlikle arabayla dolaşmak zorundasınız öğlen saatlerinde gitmiştik çok sıcaktı içeriyi durak durak düzenlemişler . Büyük bir alan sanki her taşın arkasından başka bir şey var gibi"
"Hattuşa antik kentine Yozgat ilinden gittik. Yol 30-40 dk sürdü yaklaşık olarak ve kolay bir şekilde ulaştık. Antik kentin girişinde güvenlikten müze kart alabilirsiniz ve bu büyülü yolculuğa başlayabilirsiniz. Öncelikle geziniz için 3 saati gözden çıkarmalısınız çünkü oldukça fazla görülecek nokta var. Arabayla gelmeniz oldukça önemli çok dik ve yokuşlu yollardan yaya olarak çıkmak çok zor. Her lokasyonun ayrı bir büyüsü var ve hepsi görülmeye değer. Hepsine hayret ederek bakıyorsunuz. Benim en etkilendiğim kısım tüneldi. Pazar günü olmasına rağmen kalabalık değildi. Sabah saatlerinde gelmek cok daha güzel bir de trekking ayakkabısı ve kıyafetleri giymelisiniz. Iyi gezmeler"
"Alan çok büyük, yürüyerek gezilmez araç ile gidilmesi gerekir. Girişte müze kart aldık, kişi başı 60 tl ödedik (1 yıl geçerliymiş). Biz ilk önce yeşil taş olarak bilinen Dilek taşının olduğu tapınak alanına gittik. Benim ikinci gidişim, ilk gittiğimde tuttuğum dilek gerçek olmuştu, yenisini Allah tan diledim. Daha sonra sırasıyla alanları gezdik. Sfenksikli Kapı, Aslanlı Kapı ve en son Kral kapısını mutlaka görün. Biz çıkarken kartallar üstümüzde dans etti. Dileklerimizin kabul olduğuna yorduk 🙏🏻 Yerkapısından da mutlaka geçin derim"
"Haftasonu Çorum’a gitmeden uğradık. Müze Kart çıkartıp gezebilirsiniz. Ben öğretmen olduğum için ücretsiz girdim. Müze Kart 60 Tl. Alan çok geniş yürüyerek gezmenizi tavsiye etmem. Hem de bizim gibi öğle sıcağına denk gelmenizi de tavsiye etmem. Araçları gezerken park edecek yer var. Kalabalık değil. Bol bol heykeller ve taşlar var. Tarihi eser çok ama 1 saat içinde hızlıca gezebilirsiniz bazı duraklarda durarak."
"Şehirde şu an bir tapınak, bir yapı yok. Sadece aslanlı kapı olarak adlandırılan bir giriş belirgin. Onun dışında sadece kazı alanlarında taşlardan yapılmış duvar-sınırlar görülmekte. Bulunan eserler Ankara Arkeoloji ve Çorum Müzeleri'nin yanı sıra Berlin'de. Almanlar bu bölgedeki arkeolojik çalışmaları yürütmekte. Ama görünen o ki yürütme işlemi her anlamıyla yapılıyor. Buradan şehrin yönetimsel bölümüne geçiliyor. Burada yığma bir piramitin içerisinde yer alan bir tünelden geçerek arka kısma ulaşılmakta. Buralardaki irice taşlar Bizans döneminden itibaren pek çok yörede çeşitli amaçlarla kullanılmış. Onun dışında güneş ışıklarının vurup sapsarı bir renge büründürdüğü otlaklar ve gri bulutlar ile çok güzel manzaralar oluşmakta"