Mesudiye Medresesi

Diyarbakır Tarihi Yer

Hakkımızda

Diyarbakır'da tarihi bir yolculuk! Mesudiye Medresesi'nde Selçuklu mimarisinin ihtişamını keşfedin. Müze ve tarihi eserler. Diyarbakır gezisi için mutlaka görülmeli! #MesudiyeMedresesi #Diyarbakır #TarihiYer #SelçukluMimari #Gezi

Müşteri Yorumları

4.7 /5

10

Toplam Yorum
avatar
Öznur Kılıç

"Çok güzel, görülmesi lazım. Ulucami ile aynı yerdeler bu nedenle fotoğraflar karışmış görünüyor."

avatar
Gökhan AYGÜN

"Kur'an kursu olarak kullanımına karar verilmiş. Ben gittiğimde tadilat sürecindeydi."

avatar
Hıfzı Şimşek

"Mesudiye Medresesi Ulu Cami’nin kuzeyinde ve camiye bitişiktir. 1198 yılında Artuklu Emiri Ebu Muzaffer Sökmen zamanında İnşasına başlandığı üzerindeki kitabeden anlaşılmaktadır. Bezeme ve kitabeleriyle çok değerli bir sanat eseri olan medresenin avlusundaki mihrabın iki yanına yerleştirilmiş döner taş sütunlar binada meydana gelecek çökmeyi tespit için konulmuştur. Bina kesme taştan iki katlı olarak yapılmıştır. Mesudiye Medresesi, içinde öğrenim yapılan Anadolu’daki ilk üniversitedir."

avatar
Muhammed İkbal

"Diyarbakır’ın Sur İlçesi’nde ve Ulu Cami’nin avlusunun kuzey-doğusunda bulunmaktadır. Doğu-batı yönünde inşa edilmiş olan dikdörtgen planlı medrese, açık avlulu, tek eyvanlı ve iki katlıdır. Medresenin beden duvarından dışa taşan giriş bölümü, kuzey cephenin doğu kanadında yer alır. Geniş kemerli ve sivri beşik tonozla örtülmüş giriş bölümünden avluya ulaşılır. Kapı kemeri üzerinde bir kitâbe levhası bulunur. Etraftaki tespihcilerden sakin ola 25-30 tl üzerinde para vererek tespih almayın. Ayrıca buraya yakın bir de güneş saati var gormeden geçmeyin."

avatar
Berivan Yalçın

"Kubbesi açık ve Ulu Caminin bahçesinde dönen taşlarıyla meşur. Tarihi yapısının yanında fotojenik de bir yapı. Doğu tarafına denk geliyor. Giriş tarafı ve içindeki kütüphaneyi de fotoğrafladım."

avatar
Vural Gürhan

"Mesudiye Medresesi, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan tarihî bir medresedir. Mesudiye Medresesi, Artuklu Beyliği tarafından 1198-1223 yılları arasında yaptırılmıştır.Medresenin yapımı 1198'de Artuklu Meliki Ebu Muzaffer Sökmen döneminde başlayıp 1123'te Melik Mesud lakaplı Mevdud zamanında tamamlanırken medresenin planı Halepli Usta Cafer Bin Mahmud tarafından yapılmıştır.Medresenin kitabesine göre medresede fıkıh, tıp, fizik, matematik, biyoloji, kimya, edebiyat ve felsefe gibi dersler okutulmuştur."

avatar
Furkan Tüylü

"Uygun kıyafetlerle girilmiyormuş muş sanki insanlar orada ibadet etmeye geliyor. Görmeye gelip çıkıyorlar takılmayın bu kadar. Güzeldi ama yıkmayın şu yerleri artık yeter"

avatar
Orhan

"Ulu Cami'nin avlusunda kuzey kesimde yer alan ve 1198 yılında Artuklu Emiri Sökmen Bey tarafından inşa ettirilen Mesudiye medresesi, bezeme ve kitabeleriyle çok değerli bir sanat eseri olmasının yanında avlusundaki mihrabın iki yanına yerleştirilmiş döner taş sütunlar oldukça dikkat çekici. Döner sütunların binada meydana gelecek çökmeyi tespit için konulduğu düşünülüyor. Ayrıca kaynaklarda (kültür portali) belirtildiğine göre Mesudiye Medresesi, içinde öğrenim yapılan Anadolu’daki ilk üniversitedir. İçerisinde yer alan kütüphanede ilgilenen okurlar için kitaplar da satılıyor."

avatar
Furkan Demirbas

"Ulu caminin içerisinde bulunan bu Medrese çok dikkatimizi çekmişti. Kütüphane olarak kullanılan medrese de kitap satışı da bulunmaktadır. Uygun fiyatlı eski ciltli kitaplar bulunmakta. Oturup inceleyebilirsiniz."

avatar
hüseyin dumlu

"- [ ] Ulu Cami avlusu içinde Artuklular döneminde inşa edilmiş. İçinde matematik, astronomi, fizik, tıp ve İslami ilimlerin okutulduğu ç, asırlarca dünyayı güneş gibi aydınlatan binlerce islam ulemasını yetiştiren Anadolu’nun en eski eğitim merkezlerinden. - [ ] Taş işçiliğinin şahikası sayılabilecek muhteşem kabartmalar, oymalar, yazılar… Mihrabın sağında ve solundaki dönen sütunlar depremde yapının sağlamlığını gösteren mimari unsurlar. Deprem sonrası sütunlar dönmüyor ya da zorlanıyorsa yapısı tatilinde bozulma olduğu anlaşılan mühendislik harikası. - [ ] El-Cezerî eğitimini bu medresede alarak dünya üzerindeki ilk robotu Diyarbakır’da yapmıştır. Avludaki önemli icadı olan ‘Güneş saati namaz vakitlerinin belirlenmesi için uzun süre kullanılmıştır."